Biszkopt:
- 5 jajek
- 1 szkl. mąki
- 1/2 szkl. cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masy:
- duża butelka soku "Kubuś"
- 3 łyżki cukru
- 4 budynie śmietankowe
- 0,5 l śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru
- 1 galaretka pomaranczowa
- 1 podwójne opakowanie herbatników
2. Żółtka delikatnie połączyć z pianą.
3. Mąkę i proszek do pieczenia połączyć i dodać do jajek, mieszając mikserem na najniższych obrotach.
4. Ciasto przelać na blachę i piec ok. 30 min. w 180 stopniach, po upieczeniu wystudzić
5. Odlać 1/3 soku do rozrobienia budyniu. Pozostały sok zagotować.
6. W odlanym soku rozmieszać budynie śmietankowe z cukrem i wlać do gotującego się soku cały czas mieszając.
7. Ciepły budyń wyłożyć na ostudzone ciasto.
8. Galaretkę rozrobić w 1/2 szkl. wrzącej wody (można dodać trochę żelatyny). Śmietanę ubić na sztywno i dodać cukier i tężejącą galaretkę.
9.Następnie masę wykładamy na krem kubusiowy.
10. Na masie ułożyć herbatniki
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz