- 150g masła
- 150g cukru
- 4 duże jajka
- 180g mąki pszennej
- 60g skrobi ziemniaczanej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 90g kwaśnej śmietany 18%
- 1/2 kg truskawek (lub innych sezonowych owoców)
2. Masło ucierać z cukrem przez kilka minut do otrzymania jasnej i puszystej masy.
3. Dodawać po jednym jajku, miksować do połączenia.
4. Dodawać przesiane mąki na zmianę z kwaśną śmietaną, krótko zmiksować do połączenia składników.
5. Formę o wymiarach 23 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
5. Formę o wymiarach 23 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
6. Przełożyć ciasto i wyrównać.
7. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić na pół następnie ułożyć na cieście
8. Piec w 170-180 stopniach ok. 50min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz