niedziela, 21 czerwca 2015

Ucierany "sezonowiec" z truskawkami

  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 4 duże jajka
  • 180g mąki pszennej
  • 60g skrobi ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90g kwaśnej śmietany 18%
  • 1/2 kg truskawek (lub innych sezonowych owoców)
1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną i proszek do pieczenia – przesiać i odstawić.
2. Masło ucierać z cukrem przez kilka minut do otrzymania jasnej i puszystej masy. 
3. Dodawać po jednym jajku, miksować do połączenia. 
4. Dodawać przesiane mąki na zmianę z kwaśną śmietaną, krótko zmiksować do połączenia składników.
5. Formę o wymiarach 23 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
6. Przełożyć ciasto i wyrównać.
7. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i przekroić na pół następnie ułożyć na cieście
8. Piec w 170-180 stopniach ok. 50min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz