CIASTO :
- 150 g margaryny (dobrze schłodzonej posiekanej w kostkę)
- 240 g mąki
- 80 g cukru
- 2 łyżki śmietany
-1 jajko i 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SZARLOTKOWA:
- ok. 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- sok z cytryny
1. Składniki na kruche ciasto zagniatamy aż do uzyskania jednolitej zwartej konsystencji .Podzielić na dwie części, jedna z nich musi być większa ok 3/4 ciasta.
-1 jajko i 1 żółtko
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SZARLOTKOWA:
- ok. 1,5 kg jabłek
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- sok z cytryny
2. Placki zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok.30 min.
3. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach, nastęnie skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i cynamon, wymieszaćy. Odcisnąć nadmiar soku.
4. Większą część ciasta kruchego rozwałkować i dokładnie wylepić nim formę tarty i jej brzegi. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut (bez termoobiegu) - do przyrumienienia.
5. Na podpieczony spód ciasta wyłożyć odsączone jabłka.
3. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na dużych oczkach, nastęnie skropić sokiem z cytryny, dodać cukier i cynamon, wymieszaćy. Odcisnąć nadmiar soku.
4. Większą część ciasta kruchego rozwałkować i dokładnie wylepić nim formę tarty i jej brzegi. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut (bez termoobiegu) - do przyrumienienia.
5. Na podpieczony spód ciasta wyłożyć odsączone jabłka.
6. Drugą część ciasta również rozwałkować i wyłożyć na jabłkach i ponakłuwać widelcem
7. Tak przygotowaną tarę ponownie wstawić do piekarnika na ok 30 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz