czwartek, 8 października 2015

Rissotto po chłopsku

Składniki:
  • 200 g wiejskiej kiełbasy ( Kiełbasa wiejska z domowej wędzarni)
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 puszki kukurydzy konserwowej 
  • 1 duży pomidor
  • 1 duża cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • ryż 
  • natka pietruszki
1. Ryż ugotować al dente
2. Na patelnię wrzucić masło i pokrojona w kostkę cebulkę, paprykę i czosnek - podrumienić 
3. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę kiełbasę, doprawić solą i pieprzem i jeszcze chwilę poddusić 
4. Pokroić w kostkę pomidory i wrzucić na patelnie wraz z odsączoną kukurydzą do pozostałych składników.
5. Gdy odparuje sok z pomidorów delikatnie podlać wodą (można również białym winem) i dodać uprzednio ugotowany ryż oraz posiekaną natkę pietruszki, dusić jeszcze około 3 minuty (do odparowania nadmiaru wody lub wina) cały czas mieszać  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz