Obhiadowa fransuska tahrtaa czyli czyszczenie lodowkówych zapasów:)
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 por
- 1 cebulka
- 1 papryka czerwona
- 1 papryczka chili
- 3-4 parówki i/lub kiełbasa wiejska
- 100 g żółtego sera
- 3 jajka
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- 1 łyżka masła (plus do posmarowania formy) lub oliwy
- bułka tarta
1. Formę do tarty posmarować masłem i posypać bułką tartą.
2. Ciastem francuskim wyłożyć formę do zapiekania, ciasto ponakłuwać widelcem, obciążyć drugą formą lub pergaminem z grochem i wstawić do nagrzanego do 200°C piekarnika na 6 minut.
3. Pora, cebulę, paprykę, chili, umyć i posiekać,następnie parówki oraz kiełbasę pokroić w plastry(można dodać również inne dodatki np.kukurydzę, groszek, pomidorki koktailowe, boczek itp.)
4. Masło rozpuścić na patelni.
5. Na rozgrzane masło wrzucić posiekane składniki i smażyć do zmięknięcia, doprawić solą pieprzem i ziłami prowansalskimi.
6, Jajka roztrzepać widelcem .
7. Ser żółty pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
8. Podsmażone składniki oraz ¾ sera dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać i wylać na podpieczony spód.
9. Całość posypać pozostałym serem.
10. Piec około 18 minut w temperaturze 200°C.
6, Jajka roztrzepać widelcem .
7. Ser żółty pokroić w drobną kostkę lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
8. Podsmażone składniki oraz ¾ sera dodać do masy jajecznej. Dokładnie wymieszać i wylać na podpieczony spód.
9. Całość posypać pozostałym serem.
10. Piec około 18 minut w temperaturze 200°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz