piątek, 6 lutego 2015

Sernik krówkowy mniaaaaam!

PB chyba nie zna osoby której serca nie podbiłaby jeszcze tym sernikiem i Wasze ma nadzieję też podbije:)

Składniki:
Spód:
herbatniki zbożowe 25 szt
masło 60 g

Masa serowa:
twaróg mielony 1kg
masa krówkowa 1 puszka
3 jaka
5 łyżek cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej

Polewa:
czekolada biała 1 tabliczka
1 łyżka mleka
do przystrojenia krówki, wiórki czekoladowe/ czekolada deserowa

Przygotowanie:
1. Herbatniki rozdrobnić i połączyć z roztopionym masłem
2. Dno tortownicy (23 cm) wyłożyć pergaminem, boki posmarować tłuszczem
3. na dnie ułożyć warstwę z ciastek
4. Zmiksować ser z masą krówkową, jajkami, skrobią i cukrem na niskich obrotach i tylko do całkowitego połączenia składników.
5. Przygotowaną masę wylać na herbatnikowy spód
6. Piec w piekarniku rozgrzanym do 140 stopni 90 do 120 minut
7. Gdy sernik wystygnie przygotować polewę:
    - w kąpieli wodnej roztopić białą czekoladę z mlekiem
    - polać sernik
    - po ok.10 min można udekorować startymi lub pokrojonymi drobno krówkami i wiórkami z gorzkiej czekolady
8. Wstawić na noc do lodówki




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz