Składniki na ciasto:
*3 jajka
*2 szklanki mąki
*1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g )
* 3/4 szklanki cukru
* szklanka oleju
*3 łyżeczki proszku do pieczenia'
* skórka otarta z cytryny
Składniki na krem:
*300 ml śmietanki kremówki
*2 łyżki cukru pudru
*2 łyżki cukru pudru
*śmietan-fix
i do dekoracji owoc granatu
i do dekoracji owoc granatu
1. Szpinak rozmrozić na sitku następnie odcisnąć wodę
2. Szpinak zblendować
3. Na najwyższych obrotach miksera ubić jajka z cukrem na puszystą białą masę
4. Ciągle ubijając masę dolewać stopniowo po trochę oleju
5. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować
6. Do powstałego ciasta dołączyć odciśnięty szpinak i skórkę cytrynową i dokładnie wymieszać
7. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia następnie wylać na nią powstałe ciasto
8. Piec około godziny w 180 stopniach (do suchego patyczka)
9. Ciasto wystudzić a po wystudzeniu przeciąć na 3/4 wysokości -górna część będzie potrzebna do pokruszenia
10. Kremówkę miksować z cukrem pudrem oraz śmietan fixem do momentu uzyskania jednolitego kremu.
11. Wyższe ciasto włożyć ponownie do tortownicy następnie krem śmietankowy wyłożyć na ciasto, a na wierzch ułożyć pokruszone ciasto i posypać owocem grantu - lekko podociskać by przy krojeniu wszystko się nie obsypywało
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz