wtorek, 7 kwietnia 2015

wielkanocny leśny mech



Składniki na ciasto:
*3 jajka
*2 szklanki mąki
*1 paczka mrożonego szpinaku mielonego (450 g )
* 3/4 szklanki cukru
* szklanka oleju
*3 łyżeczki proszku do pieczenia'
* skórka otarta z cytryny

Składniki na krem:
*300 ml śmietanki kremówki
*2 łyżki cukru pudru
*śmietan-fix
i do dekoracji  owoc granatu

1. Szpinak rozmrozić na sitku następnie odcisnąć wodę
2. Szpinak zblendować 
3. Na najwyższych obrotach miksera ubić jajka z cukrem na puszystą białą masę 
4. Ciągle ubijając masę dolewać stopniowo po trochę oleju 
5. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować
6. Do powstałego ciasta dołączyć odciśnięty szpinak i skórkę cytrynową i dokładnie wymieszać
7. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia następnie wylać na nią powstałe ciasto 
8. Piec około godziny w 180 stopniach (do suchego patyczka)

9. Ciasto wystudzić a po wystudzeniu przeciąć na 3/4 wysokości -górna część będzie potrzebna do pokruszenia 
10. Kremówkę miksować z cukrem pudrem oraz śmietan fixem do momentu uzyskania jednolitego kremu.
11. Wyższe ciasto włożyć ponownie do tortownicy następnie krem śmietankowy wyłożyć na ciasto, a na wierzch ułożyć pokruszone ciasto i posypać owocem grantu - lekko podociskać by przy krojeniu wszystko się nie obsypywało 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz