wtorek, 21 kwietnia 2015

Tarta mandarynkowa z bezą

Ciasto:
*200g mąki
*135g masła
*65g cukru pudru
*2 żółtka

Krem:
*1 szkl. wody
*200g cukru
*3 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej
*3 mandarynki
*50g masła
*3 żółtka

Beza:
*3 białka
*220g cukru
*2 łyżki mąki ziemniaczanej

1. Mąkę, zimne masło posiekać nożem. Dodać cukier puder i żółtka. Schłodzić 1 godzinę w lodówce
2. Sok z mandarynek wymieszać z mąką ziemniaczaną i żółtkami
3. Formę na tartę wyłożyć rozwałkowanym ciastem, nakłuć widelcem i obciążyć grochem - piec w 180stopniach 15 min.
4. Zdjąć obciążenie i podpiec jeszcze 5 min.
5. W rondelku rozpuścić masło. Dodać cukier i wodę
6. Rondelek trzymać na wolnym ogniu, dolać masę cytrynową i mieszać aż zgęstnieje . NIE ZAGOTOWAĆ!
7. Białka ubić na sztywno, następnie stopniowo dodawać mąkę ziemniaczaną i cukier ubić na puszysto
8. Na ciasto wyłożyć równomiernie krem mandarynkowy i na górę bezę - piec 15-20 min w 180stopniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz