piątek, 20 lutego 2015

Tym razem wytrawnie

Obiadowe muffiny

Składniki:
- 2 jajka
- 1 i 1/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli i pieprzu
- przyprawy wg uznania np.oregano, bazylia, zioła prowansalskie
- 3/4 szklanki mleka
- 1/6 szklanki oleju
- 1 cebula
- 1/2 papryki
- szynka pokrojona w kostkę lub 2 parówki
- ser żółty

1.Parówki i cebulę drobno kroimy i przesmażamy na patelni (parówki można zastąpić pokrojoną w kostkę wędliną, kiełbaską, boczkiem) - studzimy
2.Składniki mokre mieszamy w jednej misce, składniki suche w drugiej.
3.Łączymy składniki mokre z suchymi i dodajemy wystudzone składniki dodatkowe
4. Otwór formy na muffinki smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą i napełniamy ciastem do 2/3 wysokości
5. Posypujemy tartym żółtym serem
6. Pieczemy 20 min w 180 stopniach




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz