• 3 czubate łyżeczki żelatyny w proszku
• 3 czubate łyżki kakao typu puchatek
• 300 ml zimnej śmietanki kremówki 30%,
• 4 łyżki cukru pudru
• 600 g serka mascarpone
• 1 biała czekolada, roztopiona w kąpieli wodnej
• truskawki
• 1 galaretka o smaku truskawkowym
1. Formę o średnicy 24 cm wysmarować tłuszczem i wyłożyć przeźroczystą folią.
2. Wyłożyć dno herbatnikami
3. Żelatynę namoczyć w 3 łyżkach zimnej wody.
4. Ubić śmietankę kremową na pianę, następnie dodać cukier puder i ubić na sztywną pianę.
5. Dodawać po jednej łyżce serka mascarpone, wciąż ubijając na gęstą masę.
4. Ubić śmietankę kremową na pianę, następnie dodać cukier puder i ubić na sztywną pianę.
5. Dodawać po jednej łyżce serka mascarpone, wciąż ubijając na gęstą masę.
6. Namoczoną żelatynę rozpuścić szybko mieszając w około 1/4 szklanki gorącej wody.
7. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą, a następnie z rozpuszczoną, ostudzoną ale lekko ciepłą żelatyną.
7. Masę serową zmiksować z roztopioną czekoladą, a następnie z rozpuszczoną, ostudzoną ale lekko ciepłą żelatyną.
8. Połowę masy wymieszać dokładnie z kakao i wyłożyć na spód z herbatników, przykryć pozostałą częścią masy serowej i wstawić do lodówki.
9. Galaretkę rozpuścić we wrzącej wodzie, w ilości podanej na opakowaniu galaretki, ale odejmując 1/2 szklanki wody. Ostudzić i wstawić do lodówki.
10. Truskawki ułożyć na masie serowej i zalać tężejącą galaretką. Wstawić do lodówki do całkowitego stężenia na kilka godzin lub najlepiej na całą noc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz