16 stycznia – Dzień Pikantnych Potraw
z racji że dziś dzień pikantnych potraw to na talerzu PB zaserwowała dla siebie i PC pikantną rybkę na warzywach a dla Cudaczka również rybę z tym że delikatną pod szpinakową pierzynką
Rrrryba piła i jej pociachani kumple
Składniki:
2 filety z ryby
szczypta soli
łyżeczka papryki ostrej
łyżeczka papryki słodkiej
łyżeczka pieprzu cayenne
łyżeczka posiekanej natki pietruszki
1-2 ząbki czosnku
sok z połowy cytryny
2 łyżki masła
czerwona cebula
por
por
cebula
papryka
marchewka
pietruszka korzeń
1. Przyprawy wymieszać
1. Przyprawy wymieszać
2.Filety umyć osuszyć papierowym ręcznikiem a następnie nakropić sokiem z połowy cytryny. Oprószyć połową wcześniej przygotowanych przypraw i wstawić do lodówki.
3. Roztopić 2 łyżki masła wrzucić do nich drobno posiekany czosnek delikatnie podgrzać
3. Roztopić 2 łyżki masła wrzucić do nich drobno posiekany czosnek delikatnie podgrzać
4.Pokroić pory w plastry, cebulę w piórka, paprykę, marchewkę i pietruszkę w cienkie paseczki, dodać do warzyw pozostałe zmieszane przyprawy wrzucić na rozgrzane masło - podsmażyć przez około 3 min.
4.Wyłożyć warzywami naczynie żaroodporne, położyć na nich filety i oprószyć posiekaną natką pietruszki i położyć na płatach krążki z czerwonej cebuli
5.Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec 40 minut
4.Wyłożyć warzywami naczynie żaroodporne, położyć na nich filety i oprószyć posiekaną natką pietruszki i położyć na płatach krążki z czerwonej cebuli
5.Wstawić do nagrzanego na 180 stopni piekarnika i piec 40 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz