czwartek, 15 stycznia 2015

Kochać czy nienawidzić czyli z serii powroty do curry

15 stycznia – Dzień Wikipedii

Pani Babka zgadza się w zupełności z Panem Ciastkiem że curry można zarówno pokochać jak znienawidzi,ć a że od nienawiści no miłości jeden krok....więc można je ponownie pokochać i znów znienawidzić i tak nieustanie aż do końca naszych dni. Tak też prezentuje się ich uczucie do Curry...
PB pokochała je za smak, za pieszczotę podniebienia, za intensywność doznań ale zaraz potem znienawidziła za poplamioną kieckę.... ale że gniewać się długo nie potrafi wpadła w kolejną fazę zakochania:p Tak więc dziś przedstawi Wam propozycję swojej burzliwej miłości


Kochać czy nienawidzić czyli kurczak z curry i fasolką szparagową:
Składniki:
pierś z kurczaka
300 g zielonej fasolki szparagowej (świeża lub mrożona)
cebula
1-2 ząbki czosnku
3-4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki mąki
3 łyżeczki curry
0,5 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
Przyprawa do kurczaka
Sól
Pieprz
Olej
Ryż


1.Filet z kurczaka pokroić w kostkę przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, papryką i curry - podsmażyć
2. Po chwili dodać cebulkę pokrojoną w pióra i czosnek (zgnieciony lub drobno pokrojony) - smażyć na wolnym ogniu
3. Gdy mięso i cebulka będą już miękkie dodać fasolkę i wlać około 200 ml wody - dusić pod przykryciem około 15 min.
4. W miseczce rozrobić mąkę z odrobiną wody i śmietanką wlać do mięsa - dokładnie mieszać aż sos się zredukuje i zgęstnieje
5.Gdy sos za bardzo zgęstnieje podlać wodą.

6. Podawać na ryżu ugotowanym na sypko.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz