poniedziałek, 12 stycznia 2015

Pani Babka świętuje z dżemolem czyli delikatne muffinki z konfiturą


Muffinki z konfiturą:
Składniki suche:
* 1,5 szklanki mąki
* 0,5 szklanki cukru (w org. przepisie 2/3 szklanki)
* 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
* 1/4 łyżeczki sody 
* cukier wanilinowy
* szczypta soli 

Składniki mokre:
* 2/3 szklanki mleka
* 80 ml oleju 
* skórka otarta z cytryny

Nadzienie:
* ulubiona komfitura

Przygotowanie:
1. Piekarnik rozgrzać do temp. 160-170 stopni C.
2. Foremki wyłożyć papilotkami.
3. W wysokiej miseczce wymieszać składniki suche.
4. W osobnej miseczce rozbić jajka i delikatnie roztrzepać widelcem, następnie dodać pozostałe składniki mokre delikatnie wymieszać.
5. Do miski ze składnikami suchymi dodać składniki mokre i wymieszać delikatnie tylko do połączenia składników (można za pomocą miksera na najniższych obrotach).
6. Papilotki napełnić do 1/3 wysokości, następnie nałożyć po łyżeczce dżemu/konfitury (nie więcej bo zamiast puszystych muffinek wyjdą papciate zakalce) i przykryć ponownie ciastem mniej więcej do 2/3 wysokości.
7. Piec w 160-170 stopniach z termoobiegiem 25 min., bez termoobiegu 28-30 min.
Smacznego:)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz