I. Gotowanie:
- 1.5 kg golonki
- 4-5 liści laurowych
- ok. 10 ziarenek ziela angielskiego
- 3-4 ząbki czosnku
- 1/4 selera
- 2 korzenie pietruszki
- 3-4 marchewki
- sól
- woda
1. Golonki oczyścić, opalić i dokładnie umyć.
2. Włożyć je do dużego garnka,tak by całą zalać wodą, dodać wszystkie przyprawy i dosolić do smaku.
3.Warzywa obrać i dodać w całości do zalewy
4. Golonkę gotować ok.1,5 godziny (na każdy kilogram mięsa 1 godzina gotowania)
4. Golonkę gotować ok.1,5 godziny (na każdy kilogram mięsa 1 godzina gotowania)
5. Po ugotowaniu golonkę i warzywa wyjąć z garnka, zalewy nie wylewać!! -> przejść do etapu II
II. Zapiekanie
- 2 duże cebule
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka miodu
- sól i pieprz
- 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
- szczypta chili w proszku
- 1 łyżka majeranku
- 5 ząbków czosnku
- bulion z gotowania golonki lub piwo
2. Musztardę zmieszać z miodem, drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami (sól pieprz majeranek papryka).
3. Natrzeć golonkę pozostałą bejcą
4. Do naczynia włożyć pokrojone w ćwiartki cebule, warzywa z bulionu i oczywiście golonkę podlać delikatnie bulionem (ok. 1-2 szklanki na początek) lub piwem
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 1,5 godziny co jakiś czas polewając bulionem lub piwem.
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 1,5 godziny co jakiś czas polewając bulionem lub piwem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz