piątek, 19 czerwca 2015

Golonkowe niebo w gębie

I. Gotowanie:
  • 1.5 kg golonki
  • 4-5 liści laurowych
  • ok. 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1/4 selera
  • 2 korzenie pietruszki
  • 3-4 marchewki
  • sól 
  • woda
1. Golonki oczyścić, opalić i dokładnie umyć. 
2. Włożyć je do dużego garnka,tak by całą zalać wodą, dodać wszystkie przyprawy i dosolić do smaku.
3.Warzywa obrać i dodać w całości do zalewy
4. Golonkę gotować ok.1,5 godziny (na każdy kilogram mięsa 1 godzina gotowania)
5. Po ugotowaniu golonkę i warzywa wyjąć z garnka, zalewy nie wylewać!! -> przejść do etapu II

II. Zapiekanie
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki musztardy 
  • 1 łyżka miodu
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka papryki słodkiej w proszku
  • szczypta chili w proszku
  • 1 łyżka majeranku
  • 5 ząbków czosnku
  • bulion z gotowania golonki lub piwo
1. Skórkę golonki naciąć 
2. Musztardę zmieszać z miodem, drobno posiekanym lub przeciśniętym przez praskę czosnkiem i przyprawami (sól pieprz majeranek papryka).
3. Natrzeć golonkę pozostałą bejcą 
4. Do naczynia włożyć pokrojone w ćwiartki cebule, warzywa z bulionu i oczywiście golonkę podlać delikatnie bulionem (ok. 1-2 szklanki na początek) lub piwem
5. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 1,5 godziny co jakiś czas polewając bulionem lub piwem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz