Szpinak, szpinak i jeszcze raz szpinak czyli szpinakowe naleśniki ze szpinakiem :)
Ciasto:
- 130 g mąki tortowej
- 0,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki wody
- 2 jajka
- 1 łyżka masła, roztopionego
- 0,5 łyżeczki soli
- 55 g (duża garść) świeżych liści szpinaku lub mrożonego rozdrobnionego
2. Mąkę przesiać do miski.
3. Dodać sól, jajka, roztopione masło, wodę oraz zmiksowany płyn ze szpinakiem.
4. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek - powinno mieć konsystencję trochę gęstszą od mleka. 5. Patelnię rozgrzać i posmarować lekko olejem
6. Wylać porcję ciasta i smażyć z obu stron.
Farsz:
- opakowanie mrożonego szpinaku (ok 500g)
- opakowanie sera feta
- 3 łyżki startego sera żółtego
- 3 ząbki czosnku
- pieprz i sól
- 2 łyżki oliwy z oliwek
2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić delikatnie sola i pieprzem.Dodać rozkruszoną fetę i żółty ser.
3. Cały czas mieszając dusić na małym ogniu kilka minut, aż ser się stopi a farsz nie będzie wodnisty
4..Nakładać na wcześniej upieczone naleśniki i zawijać w ulubiony kształt
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz