piątek, 19 czerwca 2015

Szpinakowe naleśniki



Szpinak, szpinak i jeszcze raz szpinak czyli szpinakowe naleśniki ze szpinakiem :)

Ciasto:
  • 130 g mąki tortowej
  • 0,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła, roztopionego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 55 g (duża garść) świeżych liści szpinaku lub mrożonego rozdrobnionego
1. Szpinak umyć i przełożyć do blendera razem z mlekiem i blendujemy, aż szpinak będzie mocno rozdrobniony i płyn jednolity. 
2. Mąkę przesiać do miski. 
3. Dodać sól, jajka, roztopione masło, wodę oraz zmiksowany płyn ze szpinakiem. 
4. Dokładnie wymieszać, aby nie było grudek - powinno mieć konsystencję trochę gęstszą od mleka. 5. Patelnię rozgrzać i posmarować lekko olejem  
6. Wylać porcję ciasta i smażyć z obu stron.


Farsz:
  • opakowanie mrożonego szpinaku (ok 500g)
  • opakowanie sera feta
  • 3 łyżki startego sera żółtego 
  • 3 ząbki czosnku 
  • pieprz i sól
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
1 Na patelni rozgrzać oliwę, wysypać szpinak i rozgrzać do rozmrożenia i odparowania wody.
2. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawić delikatnie sola i pieprzem.Dodać rozkruszoną fetę i żółty ser. 
3. Cały czas mieszając dusić na małym ogniu kilka minut, aż ser się stopi a farsz nie będzie wodnisty
4..Nakładać na wcześniej upieczone naleśniki i zawijać w ulubiony kształt

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz