czwartek, 11 czerwca 2015

ostrrrra mexikana :)




Składniki:
  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • marchewka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 puszka białej fasoli
  • dwie papryki czerwona i zielona
  • 4 ząbki czosnku
  • cebula
  • sól, 
  • pieprz, 
  • chili, 
  • papryka słodka, 
  • zioła prowansalskie, 
  • bazylia, 
  • 3 liście laurowe,  
  • ziele angielskie 3-4szt
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 2 kostki rosołowe
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • pietruszka zielona lub szczypior


1. Zawartość puszek po odsączeniu przesypać do dużego garnka, dodać marchewkę pokrojoną w talarki oraz dolać litr wody i kostki rosołowe. Garnek wstawić na mały gaz.

2. Mięso smażyć na oliwie z solą, pieprzem, dodać majeranku oraz poszatkowane ząbki czosnku, paprykę słodką i chilii i cebulkę.

3. Usmażone mięso dorzucić do garnka i pozostałych składników.

4. Na tej samej patelni podsmażyć paprykę pokrojoną w kostkę jak będzie miękka dodać pomidory z puszki (krojone lub blendowane) następnie wrzucić do garnka

5.Do składników w garnku dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz cukier, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Gotować jeszcze 20 min

6. Zupę doprawić do smaku solą , pieprzem, ziołem prowanslakim, papryką słodką i bazylią. Posypać zieloną pietruszką lub szczypiorem - podawać z tostami czosnkowymi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz