Składniki:
- 1/2 kg mięsa mielonego
- marchewka
- 1 puszka kukurydzy
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 puszka pomidorów
- 1 puszka białej fasoli
- dwie papryki czerwona i zielona
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- sól,
- pieprz,
- chili,
- papryka słodka,
- zioła prowansalskie,
- bazylia,
- 3 liście laurowe,
- ziele angielskie 3-4szt
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 kostki rosołowe
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- oliwa z oliwek
- pietruszka zielona lub szczypior
1. Zawartość puszek po odsączeniu przesypać do dużego garnka, dodać marchewkę pokrojoną w talarki oraz dolać litr wody i kostki rosołowe. Garnek wstawić na mały gaz.
2. Mięso smażyć na oliwie z solą, pieprzem, dodać majeranku oraz poszatkowane ząbki czosnku, paprykę słodką i chilii i cebulkę.
3. Usmażone mięso dorzucić do garnka i pozostałych składników.
4. Na tej samej patelni podsmażyć paprykę pokrojoną w kostkę jak będzie miękka dodać pomidory z puszki (krojone lub blendowane) następnie wrzucić do garnka
5.Do składników w garnku dodać 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego oraz cukier, wrzucić liście laurowe i ziele angielskie. Gotować jeszcze 20 min
6. Zupę doprawić do smaku solą , pieprzem, ziołem prowanslakim, papryką słodką i bazylią. Posypać zieloną pietruszką lub szczypiorem - podawać z tostami czosnkowymi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz